Doç. Dr. Eda Altun ‘’ Aşırı tuz tüketimi kan basıncı yüksekliği, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, inme, obezite, kemik erimesi ve bazı kanser türlerine yol açmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü günlük tüketilmesi gereken tuz miktarını 5 gr olarak saptamıştır. Günlük pratikte 1 tepeleme çay kaşığına denk gelmektedir." dedi.
Altun konu ile ilgili şu bilgileri kaydetti:
Ülkemizde 2008 yılında yapılan SALT – TURK 1 çalışmasında günlük tuz tüketimi 18gr, 2012 yılında yapılan SALT-TURK 2 çalışmasında 15 gr, 2017 yılında Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırmasında ise yaklaşık 10.2 gr olarak saptanmıştır.
Son yıllarda dikkat edilmesi gereken önemli bir konu farkında olmadan aldığımız gizli tuz. Günlük hayatımızda tükettiğimiz hazır soslar, kavrulmuş kuruyemişler, salamura konserve gıdalar ve aromalı ya da aromasız gazlı çiçekler ve paketlenmiş gıdaların tamamında tuz oranı çok yüksektir. Tüketimi konusunda dikkatli olmalıyız.
Sonuç olarak ülkemizde tuz tüketimi bölgelere göre değişmekle birlikte olması gerekenin hala 2.5 – 3 katı arasındadır. Sloganımız ne kadar az tuz o kadar çok sağlıktır.