Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğünde
görevli Diyetisyen Kamile Kaya, yaklaşan eğitim- öğretim dönemi nedeniyle okula
gidecek öğrenci ve ailelerine doğru beslenme konusunda dikkat edilmesi
gerekenleri anlattı.
“DOĞRU BESLENME OKUL BAŞARISINI ARTTIRIR”
Okul çağını, çocuğun toplum
yaşamına bilinçli olarak katıldığı dönem olarak niteleyen Kaya “Bu dönemde kazanılan alışkanlıklar yetişkin
döneme yansıyacağından dolayı, çocuklara yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı
kazandırılmalıdır. Hızlı büyüme ve gelişme nedeni ile okul öncesi çocukların
pek çok besin öğesine olan ihtiyacı hayatın diğer dönemlerine oranla daha
fazladır. Toplumun çekirdeğini oluşturan ve sürekli bir büyüme gelişme süreci
içinde olan çocuklar, beslenme yetersizliklerinden en çok etkilenen gruplardan
biridir ve çocukluk döneminde edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları kalp
hastalıkları, yüksek tansiyon ve obezite gibi hastalıklar için temel risk
faktörü oluşturmaktadır. Ayrıca bu dönemde enerji ve besin ögelerinin yetersiz
alımı, büyüme-gelişmeyi ve okul başarısını olumsuz yönde etkiler” dedi.
“DOĞRU BESİN TERCİHİ ÇOK ÖNEMLİ”
Okulun, beslenme eğitimi için en ideal yer olduğunu
vurgulayan Kaya “Bir günde en az bir öğününü okulda tüketen çocuklara doğru
beslenme alışkanlığı kazandırmak daha kolaydır. Çocuklara yeterli ve dengeli
beslenme alışkanlığı kazandırmak için örnek olunmalı, şeker ve yağ içeriği
yüksek besinler (cips, kızartmalar, şekerlemeler, kolalı ve gazlı içecekler
vb.) yerine besleyici değeri yüksek besinleri tercih etmeleri sağlanmalıdır”
dedi.
“MUTLAKA KAHVALTI YAPIN, BOL SU İÇİN”
Sabah kahvaltısının çocukların
okul başarısı için önemli olduğuna değinen Diyetisyen Kamile Kaya; kahvaltıda
protein, kalsiyum, fosfor, çinko ve çeşitli B vitaminlerinden zengin olmaları
nedeniyle süt ve süt ürünlerine (yoğurt, peynir, kefir), örnek protein olması
nedeniyle yumurtaya, mineraller ve vitaminler açısından zengin olmaları
nedeniyle sebze ve meyvelere, vücudun temel enerji kaynağı olan
karbonhidratları içermesi nedeniyle de tam tahıllı ekmeklere yer verilmesi
gerektiğini söyledi.
Ara öğünlerde ise meyve, ayran,
süt, taze sıkılmış meyve suları, ceviz, fındık, badem, peynirli sandviç, ev
yapımı kek benzeri besin tavsiyesinde bulunan Diyetisyen Kaya, bununla beraber vücudun düzenli çalışması
için günde 1 buçuk litre su içilmesi gerektiğini vurguladı.