Başiskele İlçe Sağlık Müdürlüğü'nden Dünya Tütünsüz Günü Açıklaması
31 Mayıs 2024

Başiskele İlçe Sağlık Müdürlüğü'nden Dünya Tütünsüz Günü Açıklaması

Başiskele İlçe Sağlık Müdürlüğü'nde görevli Aile Hekimi Uzmanı Dr. Gülden Baykuş, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Uz. Dr. Gülden Baykuş, "Ülkemizde ve dünyada 31 Mayıs, Dünya Tütünsüz Günü olarak belirlenmiştir. Dünya Sağlık Örgütü'nün bu yılki sloganı ise “Tütün Endüstrisinin Yalanlarını Önle ve İhbar Et” olarak düzenlenmiştir.  Tütün endüstrisi, zararı azaltılmış ürün adı altında elektronik sigara benzeri ürünlerle gençleri ömür boyu nikotin bağımlılarına dönüştürmeyi hedeflemekte” diye konuşarak tütün kullanımının toplumsal bir tehdit olduğuna dikkat çekti ve bazı örnekler verdi.

Covid-19 pandemisinde 2020-2021 yılları arasında 7 milyon kişinin hayatını kaybettiğini belirten Uz. Dr. Baykuş, "Tütün ve mamullerinden kaynaklanan hastalıklar sebebiyle her yıl 8 milyon kişi ölüyor. Bu ölümlerin 7 milyonu aktif içiciyken, 1 milyonu ise pasif içici. Bu durum, tütün kullanımının ne denli büyük bir toplumsal tehdit olduğunu gözler önüne seriyor. Sigara ve tütün ürünleri, içeriğindeki nikotin sayesinde hem fiziksel hem de psikolojik bağımlılık yapar ve bağımlılık bazen yüksek düzeyde olabilir," şeklinde konuştu.

Sigarayı bırakamayanlar için Alo 171 ve Sigara Bırakma Poliklinikleri'nin hizmet verdiğini hatırlatan Dr. Baykuş, "Biz de Sigara Bırakma Poliklinikleri olarak, ileride sağlıklı bir hayat yaşamaları için sigarayı bırakmalarını, gençlere ise hiç başlamamalarını öneriyor ve 2. el ve 3. el etkileşimi önlemeye çalışıyoruz," dedi.

Başiskele Semt Polikliniği'nde 3 Haziran 2024 Pazartesi günü itibariyle Sigara Bırakma Polikliniği’nin hizmete gireceğini duyuran Dr. Gülden Baykuş, “Akciğer kanserinin % 90 etkeni sigaradır. Sigarayı bırakarak sağlıklı bir ömür yaşayabilirsiniz. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımızı yeni bir başlangıç yapmak ve sağlıklı yaşam için polikliniğimize başvurmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Görseller
  • h