5-9 Haziran “Türkiye Çevre Haftası” Kutlu Olsun
05 Haziran 2024

5-9 Haziran “Türkiye Çevre Haftası” Kutlu Olsun1

1972 yılında İsveç'in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan bir kararla, çevre sorunlarına dikkat çekilmesi ve çevre bilincinin artırılması amacıyla dünyanın her yerinde çeşitli etkinliklerle 5 Haziran “Dünya Çevre Günü” olarak kutlanmaktadır. 2022/3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi kapsamında; tüm yurt genelinde 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün içinde bulunduğu hafta çeşitli etkinliklerle “Türkiye Çevre Haftası” olarak kutlanmaktadır.  Her yıl belirlenen bir tema ile çevresel sorunlara dikkat çeken Çevre Haftası etkinliklerinin bu yıl ki teması “Hepimizin Bir Dünyası Var” olarak belirlenmiştir.

Müdürlüğümüz Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı Hastane Hizmetleri Birimi (Çevre Yönetim Birimi) koordinatörlüğünde yürütülen sıfır atık yönetimi uygulamaları neticesinde son 6 yılda; Müdürlüğümüze bağlı sağlık kuruluşlarına “Sıfır Atık Belgesi” alındı, Müdürlüğümüze bağlı sağlık kuruluşlarında görev yapan personellere yönelik sıfır atık yönetimi eğitimleri verildi. Atık pil ve bitkisel atık yağ toplama kampanyaları düzenlenerek; 4 ton atık pil ve 7 ton bitkisel atık yağ toplanarak geri dönüşüme kazandırıldı. Atık ilaç toplama kampanyası kapsamında 5 ton atık ilaç toplanarak bertaraf edilmek üzere İzaydaş’a teslim edildi. Ayrıca 944 ton atık kağıt, 213 ton plastik atık, 74 ton cam atık ve 37 ton metal atık toplanarak geri dönüşüme ve milli ekonomiye kazandırıldı; böylece 16.055 adet ağacın kesilmesi önlendi, 181.663 kg sera gazının salınımı önlendi, 26.443 m³ su tasarrufu sağlandı, 5.131.636 kWh enerji ve 5.480 varil petrol (871.320 litre benzin) tasarrufu sağlandı.

"Temiz Çevre, Sağlıklı İnsan" sloganından hareketle ve "Sıfır Atık" yaklaşımı ile, gelecek nesillere temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakılması amacıyla; Müdürlüğümüz ve bağlı sağlık kuruluşlarında çevre mevzuatına uygun olarak sıfır atık yönetimi uygulamaları ve çalışmaları sürdürülmektedir.