10 EKİM DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜ
11 Ekim 2021

“Eşitsizliklerin Olduğu Bir Dünyada Ruh Sağlığı”

Bilindiği üzere 10 Ekim tarihi Dünya Ruh Sağlığı Günü olarak kutlanmakta, Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından her yıl belirlenen tema kapsamında tüm dünyada farkındalık çalışmaları yapılmaktadır. Federasyon tarafından 2021 yılı için tema "Eşitsizliklerin Olduğu Bir Dünyada Ruh Sağlığı" olarak belirlenmiştir. Bu tema, Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından, dünyada hala yoksulluk içinde yaşayan insan sayısının çok yüksek olması ve yaşanan bu eşitsizliğin ruh sağlığına ve ruh sağlığı hizmetlerine erişimdeki rolüne dikkat çekmek için belirlenmiştir.

2020 yılı pek çok zorluğun yanında aynı zamanda, ruh sağlığı sorunları yaşayan insanlar da dahil olmak üzere birçok ülkede ırk, cinsiyet ve etnik kökeninden ötürü yaşanan eşitsizlikleri yeniden öne çıkarmıştır. Bu tür eşitsizliklerin de tabi ki insanların ruh sağlığı üzerinde etkisi vardır. Böylesi eşitsizliklerin olduğu toplumlarda akıl hastalığı olan birçok kişi, hakları olan ve hak ettikleri tedaviyi alamamakta, aileleri ve bakım verenleriyle birlikte damgalanma ve ayrımcılığa maruz kalmaya devam etmektedir. Ruh sağlığı bozuk olan kişilerin yaşadıkları damgalama ve ayrımcılık, sadece o kişinin beden ve ruh sağlığını etkilemekle kalmaz, onların eğitim olanaklarını, mevcut ve gelecekteki kazançlarını, iş beklentilerini, ailelerini ve sevdiklerini de etkiler. Bu durumun böyle devam etmemesi için bu eşitsizliklerin ele alınması gerekmektedir. Bu eşitsizlikleri gidermek ve bu insanların yaşamın her alanına tam olarak katılabilmelerini sağlamak için hepimizin oynayacağı bir rol vardır.

COVID 19 pandemisi, eşitsizliğin sağlık sonuçları üzerindeki etkilerini daha da vurgulamıştır. Pandemi, her yaştan insanı birçok yönden etkilemiş ve enfeksiyon ve hastalık yoluyla, hayatını kaybedenlerin hayatta kalan aile üyelerinin yaşadığı yas yoluyla, ekonomik etkileri yoluyla ve yalnızlaşmaya yol açabilecek fiziksel mesafe nedeniyle etkilemeye de devam edecektir.

2021 Dünya Ruh Sağlığı Günü kampanyası, insanların iyi bir ruh sağlığına sahip olmalarını sağlamak için, eşitsizliğin nasıl ele alınabileceğini vurgulamak için, bir araya gelip birlikte hareket etmemiz için bir fırsat sunmaktadır.

Birliktelik hareketine siz de ortak olun, herkes için daha iyi bir yaşamın savunucusu olun.

KOCAELİ İLİ SAĞLIK KURUMLARI TARAFINDAN VERİLEN HİZMETLER

Psikiyatri Poliklinik Hizmeti Veren Kamu Hastaneleri: Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Kocaeli Devlet Hastanesi, Seka Devlet Hastanesi, Gölcük Necati Çelik Devlet Hastanesi, Körfez Devlet Hastanesi, Gebze Fatih Devlet Hastanesi

Kapalı Psikiyatri Servisi: İlimizde Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı kapalı psikiyatri servisi bulunmaktadır.

Çocuk ve Ergen Psikiyatri Poliklinik Hizmeti Veren Kamu Hastaneleri: Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gebze Fatih Devlet Hastanesi, Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi

Psikiyatri Poliklinik Hizmeti Veren Özel Hastaneler: Özel Acıbadem Kocaeli Hastanesi, Özel Cihan Hastanesi, Özel Gebze Medar Hastanesi, Özel Gebze Merkez Hastanesi, Özel Kocaeli Akademi Hastanesi, Özel Kocaeli Hastanesi, Özel Konak Hastanesi, Özel Medar Hastanesi Gölcük, Özel Medicalpark Gebze Hastanesi, Özel VM Medicalpark Kocaeli Hastanesi, Özel Yüzyıl Hastanesi

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi: İlimizde Derince TRSM, Gölcük Halıdere TRSM ve Gebze Beylikbağı TRSM olmak üzere 3 adet merkez bulunmaktadır. Bu merkezlerde ağır ruhsal bozukluğu(şizofreni, psikoz, bipolar bozukluk vb.) olan hastalara tedavi ve rehabilitasyon hizmeti verilmektedir.

Sağlıklı Hayat Merkezi: İlimizde İzmit Akçakocabey Sağlıklı Hayat Merkezi, Derince Sağlıklı Hayat Merkezi ve Gebze Beylikbağı Sağlıklı Hayat Merkezi olmak üzere 3 adet merkez bulunmaktadır. Bu merkezlerde psikolog, sosyal çalışmacı ve çocuk gelişimciler tarafından vatandaşlarımıza ücretsiz olarak psikososyal destek hizmeti verilmektedir.

Aile Sağlığı Merkezi: Aile Hekimleri tarafından 0-6 yaş çocukların gelişimlerinin yakından takip edilmesi amacıyla ÇPGD(Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme) Programı uygulanmakta, ayrıca otizm açısından risk tespit edilen çocukların en kısa sürede çocuk ve ergen psikiyatri polikliniklerinde muayenesi sağlanmaktadır.

Göçmen Sağlığı Merkezi: İlimizde Körfez, İzmit, Başiskele, Darıca, Çayırova ve Gebze ilçelerimizde olmak üzere 6 adet merkez bulunmaktadır. Bu merkezlerde geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusa ve göçmen halka birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri, Covit-19 aşısı, bebek ve çocuk aşıları ve diğer koruyucu sağlık hizmetleri randevusuz olarak sunulmaktadır. Ayrıca, İzmit ve Darıca Göçmen Sağlığı Merkezlerinde Psikolog ve Sosyal Çalışmacı tarafından psikososyal destek hizmeti de verilmektedir.

Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi(KETEM): İlimizde İzmit, Darıca, Gölcük, Gebze, Derince ve Körfez ilçelerimizde olmak üzere 6 adet merkez bulunmaktadır. Bu merkezler tarafından Ulusal Tarama Standartlarına uygun olarak toplum tabanlı 50-70 yaş aralığındaki kadın ile erkeklere gaitada gizli kan testi yapılarak Kolorektal Kanser, 40-69 yaş aralığındaki kadınlara mamografi çekimi yapılarak Meme Kanseri ve 30-65 yaş aralığındaki kadınlara pap-smear ve Hpv testi ile Rahim Ağzı Kanseri Taraması yapılmaktadır.

Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi(AÇSAP): İlimizde İzmit ve Gebze ilçelerimizde olmak üzere 2 adet merkez bulunmaktadır. Bu merkezlerde emzirme eğitimi, meme muayenesi, evlilik danışmanlığı ve aile planlaması hizmetleri verilmektedir.

Covid-19 İletişim Merkezi: İzmit ve Gebze bölgesinde kurulan Covid-19 iletişim merkezleri tarafından Covid pozitif ve temaslı hastaların karantina süresi boyunca bilgilendirilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca karantina süresince evde olan hastalar çağrı merkezlerindeki izleme yapan ekiplerce belli aralıklarla telefon ile aranarak süreç hakkında bilgilendirilmektedir. Vatandaşlarımız 0262 550 50 85 ve 0262 550 50 86 numaralı telefonlar üzerinden çağrı merkezine 7/24 ulaşarak bilgi alabilmektedir.

Hizmetlere erişimde sorun yaşayan ya da nereye başvurması gerektiğini bilemeyen vatandaşlarımız kayıtlı oldukları aile hekimlerine danışmanlık ve hekim değerlendirmesi için başvurabilirler.