Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar ülkemizin önemli sağlık sorunlarından biri durumunda. Ülkemizde organ ve doku nakli bekleyen hastaların sayısı her geçen gün artarken, binlerce kişi kadavra bağışçı sayısının yetersiz kalması sonucu hayatını kaybetmekte.
Kocaeli, geçtiğimiz yıllarda organ ve doku bağış beyanında, Türkiye genelinde birçok kez ilk sıralarda yer aldı ve önemli başarılar kazandı. İlimiz bu zamana kadar alınan 40 bin 700 organ bağış sayısıyla bu konuda Türkiye genelinde 3. Sırada yer almakta. Nakil konusunda ise ilimiz KOÜ Tıp Fakültesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde uygulanan Kornea, pediatrik ve erişkin kemik iliği nakilleriyle ve yine ilimizde bulunan Özel Anadolu Sağlık Merkezi hastanesinde uygulanan erişkin kemik iliği nakil uygulamalarıyla organ nakli bekleyen hastalara şifa dağıtılıyor.
Kocaeli İl Sağlık Müdürü Op. Dr. Yüksel Pehlevan 3-9 Kasım Dünya Organ Bağışı Haftası nedeniyle tüm vatandaşlarımızı organ bağışı beyanında bulunmaya davet ederek konu hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Kocaeli’nin organ bağışı konusunda, ülke genelinde üst sıralarda olduğunu vurgulayan Pehlevan “İl Sağlık Müdürlüğü olarak il genelinde bulunan okul ve yurtlarda, alışveriş merkezlerinde, kent meydanlarında, sanayi bölgelerinde, kamu ve özel kurumlarda, bilgilendirme ve bağış stantlarının açılması, görsel ve yazılı basın açıklamaları gibi etkinlikleri yoğun olarak düzenlemekteyiz. İlimiz organ bağışında üst sıralarda yer almakta. Yine de bu başarı bizim için yeterli değil. Organ nakli bekleyen binlerce insanımız var ve aileleri bağışçılardan gelecek sevinçli haberi umutla bekliyor. Gönüllü olmak isteyen vatandaşlarımız İl/İlçe Sağlık Müdürlükleri ve kamu ve özel hastanelerde bulunan organ bağış birimlerine yada belli alanlarda açılan organ bağış stantlarına başvurarak organ bağışı beyanında bulunabilirler. Ayrıca yine e-nabız üzerinden online olarak organ bağışı beyanında bulunabilirsiniz. Konunun önemi nedeniyle tüm vatandaşlarımızı organ bağışında bulunmaya ve yaşama umut olmaya davet ediyorum" dedi.
ORGAN BAĞIŞI NEDİR, KİMLER YAPABİLİR, NEREDE VE NASIL YAPILIR?
Organ bağışı kişi hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir. 1979 tarihli ve 2238 sayılı yasa gereği; 18 yaş üzeri ve akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışı yapabilir.
Organlarınızı bağışladığınızı belirten bağış formunu doldurarak imzalamanızla gönüllü organ bağışçısı olabilirsiniz. Doldurulan organ bağışı formu yetkili organ bağışı görevlileri tarafından, Sağlık Bakanlığınca oluşturulan Türkiye Organ ve Doku Bağışı Bilgi Sistemine (TODBS) kayıt edilir. Bilgileriniz Sağlık Bakanlığı sisteminde gizlenir ve asla paylaşılmaz.
Organlarınızı bağışladığınızı yakınlarınızın bilmesi ve bağış kartınızın yanınızda olması, tıbben yaşamınızın sona ermesi halinde birinci derece aile yakınlarınızın da yazılı onayının alınması organ bağışlama isteğinizin yerine getirilmesini sağlayacaktır. Kişinin organ bağış kartı olsa dahi aileden yazılı onay alınmadan organ bağışı yapılamaz. Önceden organ bağışı yapılmış olması vasiyet değeri taşıdığından ailelerin daha rahat karara vermesine yardımcı olmaktadır. Bu konuda toplumun hassasiyetleri ve etik değerler göz önünde bulundurulur. Organ nakli ve bağışı zorla veya onay alınmadan yapılamaz!
ORGAN VE DOKULAR KİMLERE NAKLEDİLECEKTİR VE ORGAN BAĞIŞI CAİZ MİDİR?
Bağışlanan organlar, Sağlık Bakanlığının Ulusal Koordinasyon Sistemi aracılığıyla, ülkemizdeki tıbben acil ve doku uyumuna göre en uygun alıcıya; ırk, cinsiyet, zengin, fakir vb. ayrımı yapılmaksızın nakledilir.
“ Her kim bir insanın hayatını kurtarır, ona yaşam hakkı verirse, bütün insanlığı yaşatmış gibi olur.” Maide Suresi, Ayet 32
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu 3 Mart 1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Karara göre; Zaruret (İnsanın elinde olmayarak hasıl olan sebep) halinin bulunması, hastalığın bu yolla tedavi edileceğinin doktor tarafından onaylanması, doku ve organ veren kişinin bu işlem sırasında ölmüş olması, verilen doku ve organ karşılığında hiçbir ücret alınmamış olması, tedavi edilen hastanın da yapılacak nakile razı olması durumunda caizdir, denmiştir.