Darıca Farabi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr.Kübra Kıvrıkoğlu 12 Kasım Dünya Pnömoni Günü kapsamında açıklamalarda bulundu. Dr.Kıvrıkoğlu, “Halk arasında zatürre olarak bilinen pnömoni, hava keseciklerinin bulunduğu akciğer dokusunun iltihaplı sıvıyla dolduğu, sıklıkla mikrobik etkenlerle oluşan bir hastalıktır. Zatürre, günümüzde etkin antimikrobiyal tedavi ve destek tedavilerine rağmen hala ölüm oranı yüksek olan enfeksiyon hastalığı olarak karşımıza çıkmaktadır.” dedi.
Zatürre (Pnömoni) belirtilerinde değinen Dr.Kıvrıkoğlu; halsizlik ve yorgunluk, ateş, nefes darlığı, öksürük, balgam, burundan sarı-yeşil mukus gelmesi, yorgunluk ve halsizlik, iştah kaybı, hızlı nefes alıp verme ve göğüs ağrısı olduğunu ifade etti.
Teşhis sürecinde de bilgiler veren Dr.Kıvrıkoğlu “ Zatürre, doktor muayenesi ve bazı tıbbi testlerle teşhis edilir. Hastalığın belirtileri görüldüğünde, doktor zatürreyi doğrulamak için öncelikle akciğer röntgeni ve kan testleri gibi yöntemler kullanır. Bu testler, zatürrenin akciğerlerdeki konumunu ve enfeksiyonun şiddetini tespit ederken, enfeksiyona neden olan bakterileri veya virüsleri belirlemeye yardımcı olur.” İfadelerini kullandı.
Tedavi sürecine ilişkin bilgi veren Dr. Kıvrıkoğlu “ Zatürre hastalığında istirahat çok önemlidir. Hastalık iyileştikten sonra bir ay boyunca hafif halsizlik hissedebilir. Hastaların doktora gitmeyip kendi kendine antibiyotik kullanması ise hastalığı çok daha ağırlaştırır ve tehlikeyi artırır. Doktora gitmeden ilaç kullanımından kaçınılması gerekir. Aşırı antibiyotik kullanımı ve uygun olmayan ilaçların seçilmesi, dirençli mikroorganizmaların gelişmesine ve dolayısıyla gerçek tedavinin başarısının azalmasına neden olabilir. Özellikle yaşlı yetişkinler, bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler ve kronik sağlık sorunları olanlar için zatürre daha ciddi olabilir. Bu nedenle, bu gruplardaki bireylerin semptomları ciddiye alması, erken teşhis ve tedavi için bir sağlık profesyoneline başvurması önemlidir. Ayrıca, doktorunuzun önerdiği tedavi planına tam olarak uymak ve tedavi süreci boyunca düzenli olarak doktorunuzla iletişimde olmak da iyileşme sürecini destekleyebilir. Hepinize sağlıklı günler dilerim” dedi.