20 Kasım Dünya KOAH Günü
20 Kasım 2024



Kocaeli SBÜ Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Meyrem Özkan, 20 Kasım Dünya KOAH Günü kapsamında vatandaşlarımıza önemli bilgilendirmelerde bulundu. Dr. Özkan, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH)’na neden olabilecek faktörler ve tedavi yöntemlerini anlattı:

KOAH NEDİR?
KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), nefes darlığı, kronik balgam üretimi ve öksürüğüne neden olan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Belirtiler, genellikle hafif başlar, zamanla şiddetlenir. Çoğu zaman,  hastalık ilk aşamalarda fark edilemediğinden tanı geç koyulmaktadır. DSÖ verilerine göre, dünyada yaklaşık 300 milyon yetişkin KOAH tanısı almaktadır. Dünyada tüm ölüm nedenleri arasında 3.sırada yer almaktadır. Ülkemizde de 2023 verilerine göre 45 yaş üstü yetişkinlerde ölüm sıklığı ortalama %8,8’ dir.

RİSK FAKTÖRLERİ
Dr. Meyrem Özkan  “Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı (%80), yoğun şehirleşme ve sanayileşme nedeniyle artan hava kirliliği ve iç-dış ortam maruziyeti olarak adlandırıla odun-kömür gibi fosil yakıt kullanımı, bitki sapları ve tezek gibi biyokütle yakıt dumanı maruziyeti, en önemli risklerdir. Çocukluk dönemi risk faktörleri; yetersiz beslenme, sık ve ağır geçirilen solunum sistemi enfeksiyonları, iç-dış ortam irritanlarına erken maruziyete bağlı akciğer gelişiminin geri kalması.  Ayrıca, küresel iklim değişikliklerine bağlı hava olayları hastalık için bir risk faktörü olmakla beraber, gelişen hastalığın seyrini olumsu etkileyeceği ve erken ölümleri arttırabileceği düşünülmektedir” dedi.

KOAH TANI VE TEDAVİSİ
Dr. Meyrem Özkan  “Bahsettiğimiz bu yakınmalarla beraber yapılan spirometri ve radyolojik tetkiklerle konulmaktadır. Bu yıl ki; Dünya KOAH Günü’nün temasında da belirtildiği gibi akciğer fonksiyonlarının ölçümü önemlidir. SFT olarak adlandırılan tetkikte, havayolu darlığının gösterilmesi tanı koydurucudur. Farmakolojik tedavi, solunum yolu ile uygulanan ve inhaler olarak adlandırdığımız ilaçlarla yapılmaktadır. Bu ilaçların kullanım amacı, havayolundaki daralmanın azaltılması, yakınmaların düzeltilmesi, hastanın yaşam kalitesinin arttırılmasıdır. İleri hastalık düzeyinde kanda azalan oksijeni arttırmak için evde uzun süreli oksijen tedavisi, hatta daha şiddetli hastalık evresinde olan hastaların bir kısmında da solunum cihazları kullanımı gerekli olabilmektedir. Hastalığın her evresinde akciğer rehabilitasyonu faydalıdır. Enfeksiyonlardan korunmak için zatürre ve grip aşılarının gereklidir. Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımının bırakılması çok önemlidir. Hastaların düzenli sağlıklı beslenmeleri, uygun günlük egzersizleri yapmaları gerekir yaşam kalitesini arttırmaktadır ”dedi.

Dünya KOAH günü vesilesiyle herkesi KOAH konusunda bilinçli ve duyarlı olmaya davet ediyoruz. Sağlıklı bir nefes, sağlıklı bir yaşam demektir. KOAH’ a karşı bilinçlenelim, adım atalım, hayat kurtaralım dedi.

Video